Over Alexander

Alexander Reeuwijk (Haarlem, 30 maart 1975) werkt momenteel aan een boek over Iran, ‘Achter de sluier het land; reizen door Iran’. Het verschijnt in het voorjaar van 2015 bij Uitgeverij Kleine Uil.

In 2008 schreef hij zijn eerste boek: ‘Van Atlas tot Routeplanner’, dat werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam Uitgevers, in opdracht van Teylers Museum en waarover hij werd geïnterviewd in ‘De Wereld Draait Door’.

Na een overstap naar Uitgeverij AtlasContact in 2010 maakte Alexander het boek ‘Darwin, Wallace en de anderen; evolutie volgens Redmond O’Hanlon’ (2011). Negen maanden werkte hij daarvoor dagelijks met de Britse reisschrijver Redmond O’Hanlon en tal van andere biologen en schrijvers om de geschiedenis van de evolutietheorie te ontrafelen en te begrijpen.

alex in bos nantu

Voor zijn volgende boek bij AtlasContact reisde Alexander, gefascineerd door de Britse verzamelaar en avonturier Alfred Russel Wallace, drie maanden door Indonesië om het begrip biogeografie te doorgronden. Dit resulteerde in het boek ‘Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace’ (2013). ‘Reizen tussen de lijnen’ staat op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2014, voor het beste natuurboek van het jaar. De winnaar van deze prijs wordt op 19 oktober bekendgemaakt.

Eerder dit jaar verscheen ‘In het spoor van de grote ontdekkers; O’Hanlons helden’ (Uitgeverij AtlasContact). Dit boek met twaalf portretten van historische ontdekkingsreizigers zoals Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Richard Burton en Paul du Chaillu schreef Alexander samen met zijn uitgever Emile Brugman en Marc Argeloo.

Naast boeken schrijft Alexander Reeuwijk artikelen onder meer over reizen, oude boeken en natuurhistorie. Deze zijn bijvoorbeeld te lezen in magazines als AZIË Magazine en EastDownUnder en in Het Parool en in de dagbladen van Wegener Media.

Als kind zong Alexander negen jaar lang bij het kathedrale koor Sint Bavo, in de kathedrale basiliek Sint Bavo aan de Haarlemse Leidsevaart. In deze periode is zijn diepgewortelde liefde voor klassieke muziek ontstaan. Muziek is dan ook, naast reizen en boeken, een favoriet onderwerp om over te schrijven.

Na de middelbare school en de opleiding fysiotherapie werkte hij op de afdeling revalidatiegeneeskunde in het VUmc in Amsterdam. In 2004 begon hij met het schrijven en publiceren van reisverhalen en artikelen over historische reisteksten en -boeken. Dit bleek moeilijk te combineren met zijn werk in het ziekenhuis en in 2008 besloot hij zich dan ook volledig te richten op reizen en schrijven.