Over Alexander

Alexander Reeuwijk werd op 30 maart 1975 geboren in Haarlem. Als kind zat hij op de Koorschool, en zong negen jaar in het kathedrale koor Sint Bavo, in de kathedrale basiliek Sint Bavo aan de Haarlemse Leidsevaart. In deze periode is de diepgewortelde liefde voor klassieke muziek ontstaan.

 

Na de middelbare school en de studie fysiotherapie werkte hij op de afdeling revalidatiegeneeskunde in het VUmc, in Amsterdam.

In 2004 begon hij met schrijven en publiceren van reisverhalen en artikelen over historische reis-teksten. Dit bleek niet te combineren met zijn werk in het ziekenhuis, en in 2008 besloot hij zich volledig te richten op het reizen en schrijven. Je kunt zijn verhalen lezen in magazines als AZIË-magazine en EastDownUnder, en de dagbladen van Wegener media en Het Parool.

 

alex in bos nantu

 

In 2008 schreef hij ook zijn eerste boek: Van Atlas tot Routeplanner, dat werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam Uitgevers, in opdracht van Teylers Museum en waarover hij werd geïnterviewd in De Wereld Draait Door.

In 2010 maakte hij de overstap naar Uitgeverij AtlasContact met het boek Darwin, Wallace en de anderen; evolutie volgens Redmond O’Hanlon (2011). Negen maanden werkte hij dagelijks met de Britse reisschrijver Redmond O’Hanlon en tal van andere biologen en schrijvers om de geschiedenis van de evolutietheorie te ontrafelen en te begrijpen.

Voor zijn tweede boek bij Uitgeverij AtlasContact reisde Alexander, gefascineerd door de Britse verzamelaar en avonturier Alfred Russel Wallace, drie maanden door Indonesië om het begrip biogeografie te doorgronden. Het resulteerde in het boek Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace (2013). Dit boek staat op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2014, voor het beste natuurboek van het jaar.

Samen met zijn uitgever Emile Brugman en Marc Argeloo schreef hij In het spoor van de grote ontdekkers; O’Hanlons helden (2014), een boek met twaalf portretten van historische ontdekkingsreizigers zoals Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Richard Burton en Paul du Chaillu.

In het najaar van 2015 verscheen Achter de sluier het land; reizen door Iran bij Uitgeverij kleine uil. Het boek is inmiddels toe aan de vierde druk.

Enkele wetenswaardigheden over Alexander:

Hij woont en werkt in de Amsterdamse Jordaan.

Hij is sinds 2010 gastmedewerker van de Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de UvA.

Sinds 2012 organiseert hij natuurhistorische middagen in Teylers Museum in Haarlem: Teylers Ontmoet.

Hij werkte van 2014 tot 2018 als redacteur bij de KNNV uitgeverij en maakte in 2019 de overstap naar Uitgeverij Bornmeer Noordboek van Steven Sterk.

Hij bespreekt sinds mei 2014 internationale natuurboeken voor Vara’s Vroege Vogels.

Hij verzamelt oude reisverhalen, voornamelijk naar India en Perzië, en natuurhistorische reisverhalen uit de negentiende eeuw.

Hij reist bij voorkeur door India, Centraal-Azië, Iran en Zuidoost-Azië.

Hij schrijft graag over biologie, reizen, oude reisverhalen, klassieke muziek en zijn favoriete reislanden.

Hij bewondert en wordt beïnvloed door:

V.S. Naipaul
William Dalrymple
Redmond O’Hanlon
Cees Nooteboom
Bruce Chatwin
Boudewijn Büch
Lieve Joris