Boeken

Hier vind je een overzicht van de boeken van Alexander. Indien je een door hem gesigneerd exemplaar thuis gestuurd wilt krijgen, stuur dan een e-mail naar: alexanderreeuwijk@mac.com.

 

Varanen, orang-oetans en paradijsvogels
Reizen met Alfred Russel Wallace door Indonesië

Reizen tussen de lijnen verdiende een tweede leven. Uitgeverij De kleine uil wilde het boek graag opnieuw uitgeven. Alexander heeft het boek aangepast en geüpdatet, er zijn foto’s in opgenomen en het omslag is vernieuwd. Bovenal blijft het een fijn avonturenboek!

Voyage of Discovery
Asian Library at Leiden University

Sinds 2017 heeft Universiteit Leiden een Asian Library. De bibliothecaris, Kurt De Belder, vroeg Alexander een boek samen te stellen over de bibliotheek en haar collecties. Dit resulteerde in een prachtig werk met meer dan twintig essays en twintig topstukken uit de verschillende collecties van de bibliotheek. Het boek werd bij de opening van de Asian Library aangeboden aan Koningin Maxima en heeft inmiddels twee internationale uitgeefprijzen gewonnen.

Happy Corner
Gesprekken met Redmond O’Hanlon

Tussen 2010 en 2011 at Alexander negen maanden met Redmond O’Hanlon bij de Chinees. Ze zaten altijd aan hetzelfde tafeltje en bestelden altijd hetzelfde gerecht. Tijdens de avonden spraken ze over schrijvers, boeken en het schrijven zelf. Alexander hield in die periode een dagboek bij. Nop Maas zette, drukte en bond enkele dagboekfragmenten met de hand, in 125 exemplaren. Paul van der Steen tekende er een prachtig frontispice bij.

Met de billen bloot
Bibliofiele uitgave

Op verzoek van Bert Sliggers schreef Alexander een essay over de collectie outsiderkunst die tentoon werd gesteld in de Haarlemse galerie Kruisweg 68. Het essay, getiteld ‘Met de billen bloot’ werd op prachtige wijze en volledig met de hand gezet, gedrukt en gebonden door Bubb Kuyper in een oplage van 100 exemplaren. Paul van der Steen maakte het frontispice en enkele vignetten.

iran_boekAchter de sluier van het land
Reizen door Iran

Iran, het land van dichters, ayatollahs, sjahs en de mooiste islamitische architectuur ter wereld, is voor velen een mysterie. Toch is het een van de belangrijkste landen in het hart van het Midden-Oosten, prominent op de oude handelsroutes en heeft een eeuwenoude bewogen geschiedenis. In het afgelopen decennium reisde schrijver Alexander Reeuwijk meerdere malen van Istanbul naar Teheran en verder naar onder andere Isfahan, Shiraz, Persepolis en Yazd. Hij maakte er vrienden, sprak er met mullahs en probeerde het land te doorgronden en de bevolking te begrijpen. Met dit boek tilt Reeuwijk de sluier op, en toont de lezers Iran, in al zijn facetten.

tussendelijnen_boekReizen tussen de lijnen
Dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace

In het midden van de negentiende eeuw reisde Alfred Russel Wallace acht jaar over de eilanden van Indonesië op zoek naar nieuwe diersoorten. Het viel hem op dat de dierenwereld in het westen van de archipel er heel anders uitzag dan in het oosten. Deze observaties vormden de basis voor zijn biogeografie, een leer die bestudeert hoe dieren en planten zich verspreiden over de wereld, begrensd door denkbeeldige lijnen, zoals de Wallacelijn tussen Bali en Lombok, en Borneo en Sulawesi. Want hoe verklaar je dat paradijsvogels alleen in het oosten van Indonesië in de bomen dansen? Dat orang-­oetans alleen op Sumatra en Borneo voorkomen? En wat is de mogelijke relatie tussen de Floresmens en de Komodo­varaan?

Om op deze en vele andere vragen antwoord te krijgen reisde Alexander Reeuwijk anderhalve eeuw na Wallace met een tas vol boeken, een verrekijker en de laatste wetenschappelijke inzichten dwars door Indonesië. Samen met onderzoekers, natuurbeschermers, jagers en stropers bezocht hij verschillende jungles, wouden en andere natuurlocaties. Het resultaat is een persoonlijk verhaal over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur in Indonesië in de eenentwintigste eeuw.

darwin_boekDarwin, Wallace en de anderen
Evolutie volgens Redmond O’Hanlon

In de Amsterdamse Artis Bibliotheek, omringd door zeldzame natuurhistorische boeken (zoals de eerste druk van Charles Darwins On the Origin of Species), reist Alexander Reeuwijk samen met Redmond O’Hanlon door de geschiedenis van de evolutietheorie.

Het verslag hiervan wordt gelardeerd met de smeuïge verhalen van O’Hanlon, praktijkvoorbeelden van de evolutie uit de aangrenzende dierentuin Artis en gesprekken met onder andere Midas Dekkers, Kester Freriks, Tijs Goldschmidt en Remco Daalder. Robert Dijkgraaf schreef het voorwoord.

groteontdekkers_boekIn het spoor van de grote ontdekkers
In samenwerking met Emile Brugman en Marc Argeloo

Na het schrijven van vier succesvolle reisklassiekers reist Redmond O’Hanlon nu voor de vpro-serie O’Hanlons Helden zijn favoriete negentiende-eeuwse natuuronderzoekers en ontdekkingsreizigers achterna, zoals de paleontologen Marsh en Cope, de avonturier Percy Fawcett en de antropoloog Paul du Chaillu. Van de Verenigde Staten tot het Russische Kamtsjatka, van de Noord- Afrikaanse woestijnen tot de regenwouden van Nieuw-Guinea. Wie waren die reizigers, wat hebben ze ontdekt en wat waren hun drijfveren om de levensgevaarlijke reizen te maken, naar en door een tot dan toe onbekende wereld? In dit rijk geïllustreerde boek portretteren Marc Argeloo en Alexander Reeuwijk de twaalf helden van O’Hanlon, onder wie Charles Darwin, Alfred Russel Wallace, Luigi Maria D Albertis, Georg Steller en Richard Burton. Ze worden voorafgegaan door een biografische schets van O’Hanlon als reiziger en als lezer door Emile Brugman.

atlas_boekVan Atlas tot Routeplanner
De Ottens Atlas van Teylers Museum

In Van atlas tot routeplanner neemt reisschrijver Alexander Reeuwijk de lezer mee op reis door de tijd. Aan de hand van de Atlas Major van de gebroeders Ottens, maar ook met De Bosatlas, de ANWB en Google Earth trekt hij via Hollandse steden en de oude provincies de wereld in, naar Azië, Afrika en de Amerika’s. Foto’s en afbeeldingen maken duidelijk hoe je kunt kijken naar atlassen en hoe ze gemaakt werden.
In de achttiende eeuw was men uiterst geïnteresseerd in de wereld, niet zozeer om er zelf doorheen te reizen, maar om die vanuit de luie stoel te bestuderen. Reizen was gevaarlijk, vies en zwaar, terwijl reisboeken en atlassen de wereld moeiteloos in huis haalden. Tegenwoordig is een kaart vooral handig en praktisch, of je nu weggaat met de auto of de boot, of wandelt of fietst, ver weg of in eigen land.
In de bibliotheek van Teylers Museum in Haarlem staat de Atlas Major van Ottens gebroederlijk naast de Atlas Major van Blaeu, te midden van vele andere reisboeken en atlassen.
De atlas van Blaeu is de beroemdste, maar Ottens’ atlas behoort volgens kenners tot de mooist ingekleurde atlas ooit in Nederland vervaardigd. Deze atlas uit een van de bekendste verzamelingen atlassen en reisbeschrijvingen in Nederland vormt de leidraad voor dit nieuwe reisverhaal.

BewarenBewaren